Brev från en vän

Det kom ett brev från en vän sedan början på 90-talet. Han är en bildad och fin man, akademiker med en bakgrund som chef på några av våra större företag. Han skriver så här:

Hej Brita.

Jag skriver till dig med anledning av den bok som en Magnus Utvik har gett ut. Jag har tittat på din hemsida och framför allt reagerat på detta med ”sekt”. Du citerar ur boken där Utvik kallar er för ”en totalitär sekt, en av Sveriges farligaste” och han beskriver den som aktiv idag och med en ideologi som går ut på att misshandla och sexuellt förödmjuka minderåriga flickor.”

Jag anser att Utviks beskrivning är fullständigt gripen ur luften och totalt felaktig, för att inte säga lögnaktig!

En ”sekt” beskrivs, enligt Norstedts Uppslagsbok (2007) som ”en grupp med avvikande åsikter i religiösa och politiska frågor” (sidan 1148).

Visserligen har vi haft både politiska och religiösa diskussioner, när vi har träffat, men alla har fått komma till tals, och ingen åsikt har varit mindre värd än någon annans.

Förmodligen menar Utvik något annat; sektbegreppet förknippas oftast med (ofta religiösa) grupper som styrs med järnhand av enstaka personer (oftast män) och där avvikande åsikter inte är tillåtna och där medlemmarna är hänvisade endast till varandra och människorna utanför gruppen betraktas som farliga fiender. Gruppen är sluten och det är inte tillåtet att lämna gruppen. Den som gör det i alla fall, betraktas som avfälling och blir utfryst för alltid.

Jag har känt dig, Brita och dina vänner; Hans, Agneta och även Helen i mer än 25 år. Jag har träffat er i Stockholm och i Kopparberg (och på andra platser) vid många tillfällen under årens lopp, ofta tillsammans med andra vänner till er, både män och kvinnor. Jag påstår att jämförelsen med en sekt är fullständigt felaktig. Mer öppna och prestigelösa människor får man leta efter. Det är alltid en öppen och trevlig atmosfär tillsammans med er med mycket humor och nära till skratt. Hans, den förmente sektledaren, håller alltid en låg profil med sin underfundiga humor. Att beskriva Hans som sektledare, blir nästan farsartat – om det inte vore en så allvarlig anklagelse.

Jag har under årens lopp också träffat kvinnor som sökt sig till er för att få smisk. Det rör sig alltid om vuxna kvinnor, företrädesvis akademiker; läkare, sjuksköterskor, musikstuderande, forskare, ishockeyproffs, officerare, journalister, präster etc. När Utvik skriver ”misshandla och sexuellt utnyttja minderåriga flickor”, måste han mena flickor under 15 år; vilket är den juridiska gränsen för våldtäkt och sexuella utnyttjande av minderårig. Kanske Utvik bara drar till med denna klyscha, på journalisters vis; det låter häftigt och hoppas att läsaren inte tänker själv.

Jag har aldrig träffat någon kvinna eller hört talas om någon under 20 år, som har varit hos er. En del kvinnor har bott hos er en tid, för att sedan resa iväg. Så vitt jag har erfarit är det aldrig någon av er som har haft synpunkter på det. Ni har pratat öppet om det. De flesta kommer tillbaka på besök eller för kortare vistelser. Maken till gästfrihet har jag inte sett.

Man kan lätt få uppfattningen att allt kring er kretsar kring smisk. Så upplever jag inte alls samvaron med er. Det handlar om både fest och vardag. Vardagarna hos er, är som vardagar i vilka familjer som helst; pengar till mat för dagen, matlagning, städning, reparation och målning av hus av hus, trädgård, problem med bilar, fika med intressanta diskussioner, besök på marknader, köp av kläder, deklaration o s v i all oändlighet.

Jag vill till slut bara säga att jag uppfattar er som en mycket öppen, vänlig och gästfri familj med mycket högt ” intellektuellt tak”, där både unga och gamla är välkomna, män som kvinnor.

Jag hoppas att Utviks bok inte får något genomslag och att den som, mot förmodan, köper och läser boken, gör det med kritiska ögon och inte går på Utviks banala klyschor, överdrifter och rena lögner.

Jag har läst Utviks bok ”Stalin som gud”, och kan väl bara konstatera att personer med Utviks bakgrund, kanske har en fallenhet för inskränkt tänkande, eftersom han just kommer från en miljö där den intellektuella höjden är mycket begränsad och fritt tänkande bestraffas.

Brita, jag hoppas att du nu inte låter dig nedslås av Utviks bisarra och delvis avskyvärda påståenden, utan håller fanan högt.
Du har många vänner här ute.
Kram A