Media inför släpp

.. boken lanseras innan den ens kommit ut

Utvik började lansera sin bok redan innan vi hade fått läsa den. I flera smålandstidningar kunde vi läsa om oss som en farlig sekt som har som ideologi att misshandla och kränka minderåriga. Artiklarna har anmälts till Pressombudsmannen, men har ännu inte behandlats av Pressens opinionsnämnd. Vad de tycker om saken vet vi alltså ännu inte.

Också Expressen slog upp löpsedlar med ”nya avslöjanden om sekten”. ”Människor tror att de håller på med helt harmlösa saker”, uttalar sig någon med anspelningen på att det som var före rättsprocessen och avtjänade fängelsestraff är aktuellt idag. Även den artikeln anmälde vi till PO.

Några dagar senare hade Expressen ett 6-sidigt reportage i söndagsbilagan. Med rubriker om ”Nya offer” och bild på ”tortyrkammaren” eldades sensationen upp i samma stil som skedde i stor skala då 1988 då rättsprocessen fyllde media med hårresande berättelser. Nu presenterades historien som om den vore ny, vilket naturligtvis var avsikten och en angelägenhet för såväl Utvik, som Norstedts, som Expressen. Om den hade presenterats som den gamla skåpmat den faktiskt är, skulle den knappast sälja alls. Se anmälan av Expressen till PO.

När väl boken kommit ut lanserades den i stor skala, Magnus Utvik har ju många vänner i medievärlden.

Expressen skrev ett sex-sidigt reportage i söndagsbilagan.
SR P1:s Godmorgon Världen! hade stor radiointervju av Sara Stenholm.
Kunskapskanalen UR intervjuade i En bok, en författare av Anna Lindman
Recensenter över hela landet skrev i sina nyhetstidningar.